Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

6 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μάνος Στεφανίδης

Ιστορικός Τέχνης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

1. Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου

Από το Νεοκλασικισμό και τους κλασικισμούς που τον προετοίμασαν,
στον Συμβολισμό, τον Ιμπρεσιονισμό και το Νεοϊμπρεσιονισμό (Ντιβιζιονισμό).

 

2. Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου

Φοβισμός – Εξπρεσιονισμός – Cobra – Art Brut: όταν η τέχνη εξορκίζει το κάλλος

 

3. Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου

Κυβισμός (Αναλυτικός – Συνθετικός)– Βορτισισμός – Φουτουρισμός: καινούριο λεξιλόγιο για αρχαίες λέξεις.

 

4. Τετάρτη 4 Μαρτίου

Ντανταϊσμός – Σουρεαλισμός – Σχολή της Νέας Υόρκης – Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός – Κηλιδισμός (Tachisme): η φαντασία στην εξουσία, η εξουσία στην πυρά.

 

5. Τετάρτη 11 Μαρτίου

Ρώσικη πρωτοπορία – Σουπρεματισμός – Κονστρουκτιβισμός: ένα μεγα λεπίβολο πείραμα που απέτυχε. Νεοπλαστικισμός – De Stijl και Bauhaus: η πράξη αντίπαλος της θεωρίας;

 

6. Τετάρτη 18 Μαρτίου

O Μοντερνισμός, το μεταμοντέρνο και τα αδιέξοδά τους: Από τον Picasso στον Duchamp via Andy Warhol και Josef Beuys (Δημοκρατία της αγοράς ή Δικτατορία της τέχνης;).

 

Στο πλαίσιο των μαθημάτων του ο κ. Στεφανίδης την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 13.00 θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην έκθεση τού Μουσείου Βορρέ με τίτλο «Ιστορία – Ειρωνεία», που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μάνος Στεφανίδης


Ιστορικός Τέχνης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής τής Εθνικής Πινακοθήκης. Γράφει κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες σε εφημερίδες και περιοδικά. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (1991-1995). Πρόσφατα βιβλία του: Μια Ιστορία τής Ζωγραφικής, από το Βυζάντιο στην Αναγέννηση και από τους Ιμπρεσιονιστές στον Πικάσο (2007), Εισαγωγή στην Ελληνική Γλυπτική από την αρχαιότητα ώς σήμερα (2007), Ελληνομουσείον, 2η έκδοση συμπληρωμένη σε 10 τόμους (2009).