Μενού Κλείσιμο

Στοά Αρσακείου

Το 1900 αποφασίστηκε η ανέγερση κτηρίου σε όλο το μήκος τού οικοπέδου επί τής οδού Σταδίου, με ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους για τα εξωτερικά σχολεία τής Εταιρείας.

Ως αρχιτέκτων επελέγει ο Κωνσταντίνος Μαρούδης. Τα έργα επεκτάθηκαν προς την πλευρά των οδών Αρσάκη και Πανεπιστημίου και περιέλαβαν και τη στοά που βρισκόταν στην προέκταση τής τότε οδού Πινακωτών (σήμερα Χαρ. Τρικούπη), δηλαδή τη γνωστή στοά Αρσακείου.

Η στοά Αρσακείου εντυπωσιάζει με τη γυάλινη οροφή της στο κέντρο τής οποίας διαμορφώνεται γυάλινος επίσης θόλος, επιτρέποντας έτσι στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο.

Για την ανέγερση των νέων κτηρίων κατεδαφίστηκε το κτήριο τής δωρεάς τής Ελένης Τοσίτσα. Το 1907 ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ τα σχέδια τής αναμόρφωσης τής πρόσοψης των κτηρίων τής οδού Σταδίου και η επισκευή των προσθηκών των καταστημάτων.

Το 1937 άρχισε να κτίζεται το κινηματοθέατρο “Ορφεύς”, το οποίο κατέλαβε την κεντρική αυλή τού τετραγώνου τού μεγάρου, αφού κατεδαφίσθηκαν κάποια κτήρια.

Tο κτήριο αυτό ανακαινίσθηκε από την ΔΕΠΟΣ την δεκαετία του ’90 και στεγάζει σήμερα το Συμβούλιο τής Επικρατείας.