Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας

1. Παρασκευή 13 Ιουνίου
2. ∆ευτέρα 16 Ιουνίου
3. Τετάρτη 18 Ιουνίου
4. Παρασκευή 20 Ιουνίου
5. ∆ευτέρα 23 Ιουνίου

 

Ο ψυχισμός μέσα και ενάντια στις κρίσεις. Πώς βιώνουμε τα συναισθήματά μας; Ο φόβος τής επόμενης μέρας, ο φόβος τής απόρριψης, ο φόβος τής μοναξιάς, τής νεότητας, τού γήρατος, τής φθοράς. Μεγαλώνοντας σήμερα ένα παιδί. Ο ενήλικας ως παιδί. Το παιδί ως γονιός τού γονιού του.

Η γιατρειά και η οδύνη τού έρωτα. Η ψυχοπαθολογία τού φόβου. Ο φόβος είναι μια φυλακή. Ο πει-ρασμός τής τρέλας. Ο ψευδής εαυτός. Το «εγώ-είναι-κάποιος άλλος». Η κατάθλιψη. Η εξορία μέσα μας. Οι τραυματικές εμπειρίες τής ζωής μας. Η διεργασία τού πένθους και τα κρυφά δώρα τής
απώλειας. Οι μεταμορφώσεις τής οδύνης σε δημιουργία. Η τέχνη που δίνει σχήμα και μορφή στην άβυσσο μέσα και γύρω μας. Η ανθεκτικότητα. Η αναζήτηση νοήματος στη ζωή. Η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα, η τέχνη τού «υπάρχειν» ως αντίδοτα στον θάνατο.

Τα θέματα θα εξελίσσονται και θα εμπλουτίζονται σύμφωνα με τη διαδραστικότητα και την ενεργό συμμετοχή τού κοινού.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Φωτεινή Τσαλίκογλου


Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας

 

Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγγραφέας. Γνωστά έργα της: Η ψυχολογία τής καθημερινής ζωής: H κουλτούρα τού εφήμερου, Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή, Μυθολογίες Βίας και Καταστολής, Σχιζοφρένεια και Φόνος, Μήπως; (μαζί με τη Μαργαρίτα Καραπάνου). Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Πρόσφατα έργα της: «Μαθήματα θανάτου και ζωής: Ο Γιάλομ στην Αθήνα», «Ο Έλληνας ασθενής». Μόλις κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων «Οι παράξενες ιστορίες της κυρίας Φι».