Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΜΗ

Θεόδωρος Παπαγγελής

Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

1. Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

Ρώμη: η ιστορία μιας πόλης που έγινε ένας κόσμος
Η ρωμαϊκή πατριδογνωσία και η γεωπολιτική επέλαση τής ρωμαϊκής δύναμης. Η συνάντηση τής Ρώμης με τον ελληνικό κόσμο και η σημασία τού ελληνικού πολιτισμικού παραδείγματος. Η αμφίσημη σχέση τής Ρώμης με την Ελλάδα και η διαχρονική σημασία της για τη διαμόρφωση τής ευρωπαϊκής «εικόνας» τού Έλληνα: ρωμαϊκός φιλελληνισμός και Realpolitik. Μιλώντας λατινικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2. Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

Πώς ο Όμηρος έγινε Λατίνος υπήκοος
Οι ρωμαϊκές μετεμψυχώσεις τού Ομήρου. Τα ομηρικά έπη, ο εθνικός μύθος τής Ρώμης, η Αινειάδα τού Βιργιλίου – και μερικές απροσδόκητες ερωτήσεις: Ποιον σύντροφο ξέχασε ο Οδυσσέας στο νησί των Κυκλώπων; Γιατί οι Έλληνες δεν έπρεπε να αλώσουν την Τροία; Ποιος Έλληνας παρέδωσε τα κλειδιά τής Ρώμης στους πρόσφυγες τής Μικράς Ασίας; Γιατί έγινε ρωμαίος πλανητάρχης ο ομηρικός Δίας; Αναζητώντας τους Πατέρες τής Δύσης: Όμηρος-Βιργίλιος-Δάντης. Go west: From Troy to America.

3. Τετάρτη 22 Νοεμβρίου

Ο Μεγάλος Λατινικός Ερωτικός: πάθη, μύθοι, μεταμορφώσεις
Οι λατίνοι εραστές, οι τροβαδούροι τής Προβηγκίας και η «εφεύρεση» τού ρομαντικού έρωτα. «Make love, not Rome»: εκατόνταρχοι, αγαπητικοί και αντιρρησίες συνειδήσεως στα χρόνια τού Αυγούστου. Το μεταμορφωσιακό σύμπαν τού Οβιδίου: από τον ελληνικό μύθο στην ευρωπαϊκή μυθολογία. Ο Οβίδιος και η παγανιστική συνείδηση τής Δύσης. Το εικαστικό κληροδότημα τού Οβίδιου Μυταρά.

4. Τετάρτη 29 Νοεμβρίου

Στοά και στο βάθος Κήπος: ελληνικός φιλοσοφικός στοχασμός και ρωμαϊκό imperium
Ο στωικός κοσμοπολιτισμός, το οικουμενικό imperium τής Ρώμης και το Τέλος τής Ιστορίας. Ο Επίκουρος στο Sorrento. Λουκρήτιος: Η περί θεών αυταπάτη και τέσσερα ηρεμιστικά σε συσκευασία τού ενός για αγχώδεις καιρούς. Οράτιος: λυρικοί αντίλαλοι ανάμεσα στη Στοά και τον Κήπο.

5. Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Ελλάδα – Ρώμη – Δύση ή γιατί ο Φρόυντ αρνιόταν να πάει στη Ρώμη.
Η ιστορία ενός «ντιμπέιτ»: «είμαστε όλοι Έλληνες εναντίον είμαστε όλοι Ρωμαίοι» και πώς μια καθηγήτρια νίκησε έναν υπουργό. Η «γιαγιά Ελλάδα» και η «μάνα Ρώμη» τής Δύσης. Η Ρώμη ως συμβολικός τόπος τής δυτικής πολιτικής, θρησκευτικής και λογοτεχνικής παράδοσης. «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»: οι πολλαπλές κλωνοποιήσεις τής Ρώμης. Η ελληνορωμαϊκή δίαιτα και η νεοελληνική ανορεξία.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Θεόδωρος Παπαγγελής


Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ στο St John’s College τού Πανεπιστημίου τού Cambridge. Οι μελέτες του αναφέρονται κυρίως σε ζητήματα τής αρχαίας ελληνικής και τής λατινικής φιλολογίας. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, άρθρα και μεταφράσεις. Κατόπιν προσκλήσεως έχει διευθύνει μεταπτυχιακά σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια τού εξωτερικού. Είναι τακτικό μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών από το 2013.