Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Θανάσης ∆ιαµαντόπουλος

Καθηγητής τού Τµήµατος ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήµιο

1. Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου

Έννοια και φύση τού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κοινωνικά και φιλοσοφικά προαπαιτούμενα τής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αμεσοδημοκρατικά κατάλοιπα στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία : οι κίνδυνοι και τα όριά τους.

2. Δευτέρα 7 Μαρτίου

Τα βασικά δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία σε αντίστιξη προς την αμερικανικού τύπου προεδρική. Αποτελεί ειδική κατηγορία το λεγόμενο ημιπροεδρικό σύστημα (γαλλικό ή ρωσικό μοντέλο) και ποιοι οι δυνατοί τρόποι λειτουργίας του ;

3. Δευτέρα 21 Μαρτίου

Εκλογικοί θεσμοί και δημοψηφίσματα στα δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης.

Δημοκρατία και κομματικά συστήματα (δικομματισμός, πολυκομματισμός απόλυτος και διπολικός ή σχετικοποιημένος, συστήματα κυρίαρχου κόμματος).

4. Δευτέρα 28 Μαρτίου

Φύση και λειτουργία τής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Κοινοβουλευτική δημοκρατία και άμεση ή έμμεση ανάδειξη των βασικών κυβερνώντων (των δεσποζόντων παραγόντων τής εκτελεστικής εξουσίας). Η πλειοψηφική και η συναινετική ή συγκυβερνητική εκδοχή τής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

5. Δευτέρα 4 Απριλίου

Ο κοινοβουλευτισμός τής συγκυβέρνησης:

Είδη και λειτουργία των συμμαχικών κυβερνήσεων. Προεξαγγελία και στιγμή συγκρότησης του συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος, τρόπος ανάδειξης και ο ρόλος τού πρωθυπουργού στις συγκυβερνήσεις, εσωκυβερνητικοί συσχετισμοί ισχύος, ιδεολογικό και πολιτικό εύρος των πολυκομματικών κυβερνήσεων, «ελάχιστες», ευρείες, διευρυμένες και «πλεονασματικές» συγκυβερνήσεις, σχέση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στον συγκυβερνητικό κοινουβουλευτισμό.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Θανάσης ∆ιαµαντόπουλος


Καθηγητής τού Τµήµατος ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήµιο

 

Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη και μεταδιδακτορικές στην Οξφόρδη. Ειδικεύεται στη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, κομματικών συστημάτων, στην ελληνική πολιτική ζωή τού 20ού αι. και στα εκλογικά συστήματα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα την εξουσία, τα πολιτικά κόμματα και τη σύγχρονη ελληνική πολιτική. Τελευταίο του βιβλίο: Το Λυκόφως της Δημοκρατίας; Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης.