Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Βασίλης Κάλφας

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

1. Τρίτη 27 Φεβρουαρίου

Ο Αριστοτέλης απέναντι στον Πλάτωνα
Η φιλοσοφική διαμόρφωση τού Αριστοτέλη στην πλατωνική Ακαδημία. Ο διανοητικός περίγυρος και οι νέες προκλήσεις. Συγκλίσεις και αποκλίσεις με τον Πλάτωνα. Ο Αριστοτέλης και η ιστορία τής φιλοσοφίας.

2. Τρίτη 6 Μαρτίου

Η εγκυκλοπαίδεια τής γνώσης
Η γραφή και η μέθοδος τού Αριστοτέλη. Η αριστοτελική διαίρεση των επιστημών – θεωρία και πρακτική. Ο χαρακτήρας και η εμβέλεια τής αριστοτελικής φιλοσοφίας. Ο Αριστοτέλης ανάμεσα στους πολιτισμούς

3. Τρίτη 13 Μαρτίου

Λογική και πραγματικότητα
Γλώσσα, σκέψη και πραγματικότητα. Ο συλλογισμός και η επιστημονική γνώση. Η αριστοτελική επαγωγή. Υλη και μορφή, δύναμη και ενέργεια. O χαρακτήρας τής αριστοτελικής μεταφυσικής.

4. Τρίτη 20 Μαρτίου

Ο αριστοτελικός φυσικός κόσμος
Κίνηση, μέγεθος και χρόνος. Τι είναι η αριστοτελική φυσική. Το αριστοτελικό σύμπαν, ουράνιος και επίγειος χώρος. Η φύση τής ζωής και τής ψυχής. Τα τέσσερα αίτια. Η αριστοτελική τελεολογία.

5. Τρίτη 27 Μαρτίου

Υπάρχει θεός στην αριστοτελική φιλοσοφία;
Θεολογία και Πρώτη φιλοσοφία. Πώς εισάγεται το αριστοτελικό Κινούν Ακίνητο και τι ρόλο επιτελεί στο σύμπαν τού Αριστοτέλη. Ο Θεός τού Αριστοτέλη ως καθαρή μορφή και «νόησις νοήσεως»

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Βασίλης Κάλφας


Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός υπεύθυνος τής μετάφρασης των Απάντων τού Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Nήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και τής συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με το Κρατικό Βραβείο Ενδογλωσσικής Μετάφρασης για τα Φυσικά τού Αριστοτέλη.