Κανάρης Τσίγκανος, συντονιστής τής ενότητας
Η ενότητα περιγράφει ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στον ωκεανό τού ορα-τού και τού αθέατου Σύμπαντος, με στάσεις στο δικό μας πλανητικό σύστημα, πλανήτες γύρω από μακρινούς Ήλιους, σκοτεινά και αραχνιασμένα νεφελώματα, όπου γεννιούνται και πεθαίνουν αστέρες, και αινιγματικούς γαλαξίες, στα κέντρα των οποίων λουφάζουν γιγάντιες μελανές οπές.
Τρίτη 21 Ιανουαρίου
Κανάρης Τσίγκανος
Η θέση μας στο Σύμπαν
Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας: από τα απειροστά κουάρκς τού μικρόκοσμου μέχρι τα κβάζαρς και γαλαξίες στις εσχατιές τού Σύμπαντος, σε αποστάσεις δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Τρίτη 28 Ιανουαρίου
Παναγιώτης Νιάρχος
Καθηγητής Αστροφυσικής, Τµήµα Φυσικής, Πανεπιστήµιο Αθηνών
Αναζήτηση πλανητών εκτός τού ηλιακού μας συστήματος
Περισότεροι από 1.000 πλανήτες έχουν εντοπισθεί σήμερα να περιφέρο-νται γύρω από μακρινούς αστέρες.
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου
Κανάρης Τσίγκανος
Γένεση και θάνατος των αστέρων
Ο Ήλιος μας και οι αστέρες γεννιούνται και πεθαίνουν ως έμβιοι οργανι σμοί, όταν μέσα σε σκοτεινά γαλαξιακά νεφελώματα εκκολάπτονται νέοι αστέρες που όταν εξαντλήσουν τα καύσιμά τους μετατρέπονται σε λευκούς νάνους, αστέρες νετρονίων ή μυστηριώδεις μελανές οπές.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου
Κανάρης Τσίγκανος
Το αθέατο Σύμπαν και οι δυνάμεις τής φύσεως
Η ορατή μάζα τού Σύμπαντος αποτελεί μόνο το 4% τής συνολικής του μάζας και διέπεται από 4 δυνάμεις που είναι απλά διαφορετικές όψεις μίας και μοναδικής υπερδύναμης.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
Σταµάτης Κριµιζής
Επίτιµος Διευθυντής τού Πανεπιστηµίου Johns Hopkins,
Applied Physics Laboratory – ακαδηµαϊκός
Εξερεύνηση τού πλανητικού μας συστήματος
Οι διαστημοσυσκευές μας έχουν επισκευτεί όλους τους πλανήτες, από τον πυρωμένο Ερμή μέχρι τα καταψυγμένα πέρατα τού ηλιακού μας συστήματος, όπου βρίσκονται σήμερα οι διαστημικοί ταξιδευτές (Voyagers), δεκάδες δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.