Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Χρήστος Γιανναράς

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

Πέµπτη 23 Ιανουαρίου

Το «παράδειγμα», δηλαδή ο «τρόπος» της ζωής μας. Το ασύμπτωτο «τρόπου» και ιδεολογίας. Η κατάρρευση του «παραδείγματος», η αχρηστία των ιδεολογιών. Ο εναλλακτικός «τρόπος» μόνο γεννιέται δεν σχεδιάζεται. Στη θέση της οικογένειας, της κοινότητας, της πολιτικής, της οικονομίας που δεν λειτουργούν, ποιό αναπλήρωμα; Η φθοροποιός εμμονή στη συμπτωματολογία της βαρβαρότητας.

Πέµπτη 30 Ιανουαρίου

Αναγκαία, μέσα στην κρίση, στερεότητα: η αυτοσυνείδητη ύπαρξη, αυτεπίγνωση της ετερότητας ως κοινωνίας. Γιατί μόδα η ψυχανάλυση και οι «γέροντες». Γιατί ανεπιγνώστως αφομοιωμένα τα «αντανακλαστικά» του ατομοκεντρισμού.
Πώς εξιδανικεύεται ή «αποπνευματοποιείται» η αυτασφάλεια.

Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου

Προσωπικό – υπαρξιακό το αγώνισμα: προτεραιότητα της σχέσης, όχι της χρήσης, της ομαιχμίας, όχι της σύμβασης, των συμβόλων, όχι του νόμου. Κίνητρο η χαρά, όχι η χρησιμότητα.

Πέµπτη 13 Φεβρουαρίου

Ενδείξεις εκβαρβαρισμού του «παραδείγματος»: Εξωκοινωνική η παραγωγή των θεσμών. Κατάλυση της «συνέχειας», το καινούργιο ως αυταξία. Νεύρωση της επανάληψης, νεύρωση του πεπρωμένου. Κατανάλωση, κυριαρχία, ηδονή: ο «πολιτισμός» συνάρτηση της ανταπόκρισης στο ένστικτο

Πέµπτη 20 Φεβρουαρίου

Η γλώσσα, στίβος αναμέτρησης καλλιέργειας και βαρβαρότητας. Γλώσσα της εξουσίας και γλώσσα της Τέχνης. Γλώσσα της ηθικής και γλώσσα του έρωτα. Γλώσσα του εντυπωσιασμού και γλώσσα της αυταπάρνησης.
Κρατική γλώσσα και γλώσσα της κοινωνίας προσώπων. Τα Αρχαία Ελληνικά στο Κρυφό Σχολειό.

Πέµπτη 27 Φεβρουαρίου

Η οικογένεια «φιλτράρει» τις επιδράσεις του σχολείου. Χαρά της γνώσης και χρηστικό πτυχίο. Αντιστάσεις και «φροντιστηριοποίηση» του σχολείου, εξωσχολικά αναπληρώματα κοινωνικοποίησης του παιδιού, ο έμπρακτος «τρόπος» αντί για τη διανοητική μονομέρεια. Ομαδικό παιχνίδι, κύκλιος χορός, θέατρο, λατρεία, γιορτή.

Πέµπτη 6 Μαρτίου

Στο «παράδειγμα» που καταρρέει, ο γάμος δυσκατόρθωτος. Αμάθεια προσωπικής σχέσης, μοιρασιάς της ζωής.
Φυσική η «γλώσσα» της επιθυμίας, μετα-φυσική η γλώσσα της σχέσης.
Γιατί πληθυσμικός πληθωρισμός των «υπανάπτυκτων» και δραματική δημογραφική φθίση των «ανεπτυγμένων».

Πέµπτη 13 Μαρτίου

Γιατί ο θρίαμβος του Ισλάμ στη Νεωτερικότητα. Αποτυχία του αυγουστίνειου «Χριστιανισμού»; «Προπατορικό αμάρτημα», «απόλυτος προορισμός». Η προφητική οξυδέρκεια Νίτσε και Χάϊντεγγερ.

Πέµπτη 20 Μαρτίου

Οι τρεις κρίσιμες εκκρεμότητες υπαρκτικού «νοήματος» στο δυτικό «παράδειγμα»: Ύπαρξη μετά τον θάνατο. Ατομικό κατόρθωμα ή κοινωνούμενη η «σωτηρία». Γιατί ενοχική η σεξουαλικότητα.

Πέµπτη 27 Μαρτίου

Ανακεφαλαιωτική συζήτηση.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Χρήστος Γιανναράς


Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

 

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο τής Σορβόννης και Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια τής Γενεύης, τής Λωζάννης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο των Ρώσων τής Διασποράς στο Παρίσι. Επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα για 13 χρόνια και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή. Έργα του: Πολιτιστική Διπλωματία, Σχόλια στο Άσμα Ασμάτων, Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα. Πρόσφατο βιβλίο του Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές (2011). Δέκα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα συνολικά γλώσσες.