Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

10 μαθήματα Φιλοσοφίας

Χρήστος Γιανναράς

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

Μεταφυσική: ποιά η σημασία τής λέξης. Το ον η ον. Είναι και μη είναι. Διαφορά στη γνωστική προσέγγιση τής πραγματικότητας από τη Φυσική, τη Βιολογία, την Ανθρωπολογία, την Ψυχολογία.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου

Είναι και φαίνεσθαι. Αλήθεια. Το φαινόμενο ως λόγος, ο λόγος ως φανέρωση. Το τόδε τι και το καθόλου. Ιδέα, έννοια, φάντασμα, εικόνα. Καθολικές έννοιες.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου

Ο λόγος-τρόπος. Ύπαρξη, ο τρόπος τού είναι, τρόπος μετοχής, ουσία. Νοείν τε και είναι. Ο κίνδυνος σύγχυσης σημαινόντων και σημαινομένων: τα νοητά είδωλα.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου

Ο χρόνος ως «ορίζοντας» τού είναι. Η έκ-σταση από τη χρονικότητα, ο εκ-στατικός χαρακτήρας τής ανθρώπινης ύπαρξης. Η συν-είδηση, δηλαδή ο χρόνος ως σχέση, το είναι ως γίγνεσθαι. Το γίγνεσθαι ως δέον: αιτία και σκοπός τού υπαρκτού.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Ουσία, απόσταση, συμβεβηκότα. Ενυπόστατη και ανυπόστατη φύση. Η εμπειρία τού τροπικά απείρου, η εμπειρία τού ιδιωτικού απολύτου.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου

Απόρριψη και παράκαμψη τής μεταφυσικής. Ο Καντ και η νεωτερική εκδοχή τής μεταφυσικής. Η φυσιοκρατία ως μεταφυσική, η φύση ως μεταφυσική. Η ιστορική περιπέτεια τής μεταφυσικής: από τον αριστοτελικό ορθολογισμό στη βαρβαρική νοησιαρχία.

Πέμπτη 6 Μαρτίου

Το κτιστό και το άκτιστο, αναγκαιότητα και ελευθερία. Η εβραϊκή μεταφυσική τής σχέσης. Ο χριστιανικός εμπειρισμός. Συνάντηση ελληνικής γνωσιοθεωρίας και χριστιανικής οντολογίας. Οντολογία τού προσώπου, οντολογία τής σχέσης, κριτική οντολογία.

Πέμπτη 13 Μαρτίου

Διαφορά μεταφυσικής και θρησκείας. Θρησκείες χωρίς μεταφυσική και άθρησκη μεταφυσική. Οι έννοιες αποκάλυψη, δόγμα, αυθεντία, θεοπνευστία. Η αλλοτρίωση τής μεταφυσικής σε ιδεολογία.

Πέμπτη 20 Μαρτίου

Το κάλλος και το κακό.

Πέμπτη 27 Μαρτίου

Ο θάνατος. Ποιά υπόσταση όταν εκλείπει η φύση. Η αγωνία μπροστά στο μηδέν, η αγωνία μπροστά στο «αεί».

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Χρήστος Γιανναράς


Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

 

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο τής Σορβόννης και Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια τής Γενεύης, τής Λωζάννης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο των Ρώσων τής Διασποράς στο Παρίσι. Επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα για 13 χρόνια και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή. Έργα του: Πολιτιστική Διπλωματία, Σχόλια στο Άσμα Ασμάτων, Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα. Πρόσφατο βιβλίο του Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές (2011). Δέκα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα συνολικά γλώσσες.