Μενού Κλείσιμο

Νίκος Δεμερτζής

Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και είναι πτυχιούχος τού Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου (1980) και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας τού Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας (1986). Από το 2002 καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 μέλος τής διοικούσας Επιτροπής τού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επί τού παρόντος εποπτεύει πέντε διδακτορικές διατριβές και έχει ολοκληρώσει την εποπτεία τριών.
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους. Κυριότερα έργα του: Κουλτούρα, Νεωτερικότητα, Πολιτική Κουλτούρα (1989), με τον Θάνο Λίποβατς δοκίμιο για την Ιδεολογία. Ένας διάλογος τής Κοινωνικής Θεωρίας με την Ψυχανάλυση (1994), Τοπική δημοσιότητα και Τύπος στην Ελλάδα (1996), Ο λόγος τού Εθνικισμού. Αμφίσημο Σημασιολογικό Πεδίο και Σύγχρονες Τάσεις (1996), με τον Αντώνη Αρμενάκη Το Κοινοβούλιο στον Τύπο και την Τηλεόραση (1999), Πολιτική Επικοινωνία. Διακινδύνευση, δημοσιότητα, διαδίκτυο (2002), με τον Θάνο Λίποβατς Φθόνος και Μνησικακία. Τα Πάθη τής Ψυχής και η Κλειστή Κοινωνία (2006). Το 1994 επιμελήθηκε και συμμετείχε στον συλλογικό τόμο Η Ελληνική Πολιτική Κουλτούρα
Σήμερα. Το 2002 επιμελήθηκε και συμμετείχε στον συλλογικό τόμο Η Πολιτική Επικοινωνία στην Ελλάδα. Το 2008 συνεπιμελήθηκε και συνέγραψε το βιβλίο Νεολαία. Αστάθμητος Παράγοντας; Τα τρέχοντα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο τής πολιτικής κοινωνιολογίας, τής πολιτικής επικοινωνίας, τής κοινωνιολογίας των ΜΜΕ και τής κοινωνιολογίας των συγκινήσεων.