Μενού Κλείσιμο

Δημήτρης Παντερμαλής

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος τού Οργανισμού Ανέγερσης τού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και στη συνέχεια Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία στο Freiburg τής Γερμανίας, όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1968. Την επόμενη χρονιά, με απόφαση τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διορίστηκε στη θέση τού Επιμελητή τού Μουσείου Εκμαγείων. Αργότερα εξελέγη επίκουρος Καθηγητής και το 1979 Καθηγητής τής Κλασικής Αρχαιολογίας. Δίδαξε μαθήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και επιγραφικής. Πραγματοποίησε ομιλίες και σεμινάρια σε πολλά πανεπιστήμια και μουσεία τής Ευρώπης, της Αμερικής, τής Αυστραλίας και τής Αφρικής.
Από το 1973 διευθύνει τις αρχαιολογικές ανασκαφές τού Πανεπιστημίου στο Δίον,όπου πραγματοποιεί προγράμματα
μετατροπής τού χώρου των ανασκαφών σε μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο. Από τον Μάιο 2000 είναι Πρόεδρος τού Οργανισμού που κατασκεύασε το Νέο Μουσείο τής Ακρόπολης.
Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του: Untersuchungen zu den klassischen Strategenkopfen (Freiburg i.Br. 1969) * Μνημεία της ελληνικής τέχνης (Θεσσαλονίκη, 1976) * Μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων (Θεσσαλονίκη, 1986) * Δίον. Η ιερή πόλη των Μακεδόνων στους πρόποδες του Ολύμπου (Αθήνα,1987) * Η Μακεδονία κατά την αρχαιότητα-Μακεδονία: το ιστορικό πρόσωπο του ελληνικού Βορρά (Θεσσαλονίκη [Α.Π.Θ.], 1992) * Δίον. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο (Αθήνα,1997)