Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

Μάριος Μπέγζος

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

Πέμπτη 15 Μαΐου

Η θρησκεία και το ιερό. Ορισμός της θρησκείας. Δομικά στοιχεία της θρησκευτικότητας. Η εμπειρία τού ιερού (αγίου) και η θεσμοποίηση του θρησκευτικού φαινομένου.

Πέμπτη 22 Μαΐου

Οι θρησκείες: πολυθεϊσμοί και μονοθεϊσμοί. Η θεμελιώδης διάκριση των θρησκειών τής ανθρωπότητας. Η διαμεσολάβηση τής θρησκείας στη σχέση τού ανθρώπου με τη φύση.

Πέμπτη 29 Μαΐου

Η θρησκεία και ο θάνατος. Η διττή αντιμετώπιση τού θανάτου από τη θρησκεία (αθανασία τής ψυχής – ανάσταση των νεκρών). Αυτοκτονία και ευθανασία ως ζητήματα θρησκευτικής ηθικής.

Πέμπτη 5 Ιουνίου

Η θρησκεία και η θεραπεία. Η ιαματική λειτουργία τού θρησκευτικού φαινομένου. Ελπίδες και φόβοι τού ανθρώπου ενώπιον τού θρησκευτικού φαινομένου.

Πέμπτη 12 Ιουνίου

Θρησκεία, φανατισμός και φονταμενταλισμός. Ο κοινωνικός προβληματισμός τού θρησκευτικού φαινομένου στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μάριος Μπέγζος


Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

 

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο τού Μαρβούργου τής Γερμανίας και Ψυχολογία τής Θρησκείας και Κοινωνιολογία τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακές επετηρίδες και αφιερωματικούς τόμους. Είναι τακτικός συνεργάτης επιστημονικών λεξικών και εγκυκλοπαιδειών, μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τακτικός αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και, από το 2009, Διευθυντής τού Διορθοδόξου Κέντρου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. Μελετήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ουγγρική, Κινεζική) και έχει εκπονήσει δοκίμια στα Αγγλικά και τα Γερμανικά.