Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γιάγκος Ανδρεάδης

Καθηγητής τού Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού τού Παντείου Πανεπιστημίου

Τρίτη 17 Μαΐου

Τα ερωτήματα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές στην ερμηνεία τού αρχαίου δράματος και στο σημερινό θέατρο.

Τρίτη 24 Μαΐου

Η ανάμνηση μιας χαμένης ενότητας στο έπος και το δράμα.

Τρίτη 31 Μαΐου

Από τον Καραγκιόζη στη μαριονέτα, στο παραμύθι και το δημοτικό τραγούδι: Ο άνθρωπος / θίασος των λαϊκών πολιτισμών πηγή έμπνευσης για το θέατρο.

Τρίτη 7 Ιουνίου

Στις ρίζες τού θεατρικού μοντερνισμού: Η αποστασιοποίηση τού Μπρεχτ και η ωμότητα τού Αρτώ: Διαμάχη και διάλογος των μοντέρνων με την τραγική κάθαρση.

Τρίτη 14 Ιουνίου

Μοντέρνο ή μεταμοντέρνο; Αναφορικότητα ή αυτο-αναφορικότητα; Κειμενικό ή σωματικό θέατρο; Από τον ανθρωπισμό σε κρίση στον άνθρωπο / κέντρο για νέες πολιτισμικές και σκηνικές συνθέσεις.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Γιάγκος Ανδρεάδης


Καθηγητής τού Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού τού Παντείου Πανεπιστημίου

 

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή, Ιστορία τού Πολιτισμού και Θέατρο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει στη Σχολή τού Εθνικού Θεάτρου, τού οποίου ήταν και πρόεδρος τής Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Υπήρξε εκπρόσωπος τού Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου στην UNESCO. Έχει γράψει θεατρικά  δοκίμια και βιβλία, ανάμεσά τους τα: «Αντιγόνη», «Στα ίχνη τού Διόνυσου», «Αντιγόνη 2», «Από τον Αισχύλο στον Μπρεχτ: Όλος ο κόσμος μια σκηνή» (Τόπος 2009) και, μαζί με την Πέπη Ρηγοπούλου, «Ζητήματα Ιστορίας τού Πολιτισμού» (Τόπος 2010). Είναι διευθυντής τού Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάτρου. Έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αρχαία δράματα, όπως «Ορέστεια» και «Βάκχες». Διευθύνει θεατρολογικές διατριβές και οργανώνει αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Το 1996 και το 1998 πραγματοποίησε έναν θεατρικό περίπλου τής Μεσογείου, μετατρέποντας ένα μεταγωγικό πλοίο σε θέατρο. Έχει γράψει και ανεβάσει τα «Αχδολοφόνεμου» και «(Λ)όλα καύτα», μοντέρνες μουσικές διασκευές τού «Οιδίποδα Τυράννου» τού Σοφοκλή και τού «Αγαμέμνονα» τού Αισχύλου, καθώς και έργα βασισμένα στη δημιουργία των Ντοστογιέφσκι, Θερβάντες, Καβάφη και Λόρκα. Τελευταία του δουλειά, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η διασκευή και σκηνοθεσία των «Ιχνευτών» τού Σοφοκλή. Εκτός από θεατρικά έργα και δοκίμια γράφει ποίηση και πεζογραφία. Έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή «Μπαλάντα τού αντικαρκινικού Μεταξά», τη συλλογή διηγημάτων «Χαμοζωή και δόξα τού Θεόφραστου Σκορδίλη», το μυθιστόρημα «Τσουνάμι» και το «Λαθρέμποροι: Ιστορίες κλεμμένες από άλλους» (Τόπος 2008).