Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ

Δημήτρης Νανόπουλος

Ακαδημαϊκός, Διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A & M

Έχουμε μάθει –ή μας έχουν μάθει– να πιστεύουμε ότι οι θετικές επιστήμες, κυρίως η Φυσική και τα Μαθηματικά, είναι κάτι το απόμακρο, το αποξενωμένο, που δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή μας.

Θα δείξω σε αυτά τα μαθήματα ότι η Φυσική είναι η μεγαλύτερη «περιπέτεια» (adventure) τού ανθρώπου.
Αυτά που ήδη ξέρουμε, κυρίως από τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, την Κοσμολογία και την Αστροσωματιδιακή Φυσική, μπορούν να απαντήσουν στα μεγαλύτερα βασικά μας ερωτήματα: Από πού προήλθε το (πολύ) Σύμπαν και οι φυσικοί νόμοι;
Ποια είναι η θέση μας σ’ αυτό;
Υπάρχει σκοπός;
Όλα αυτά θα συζητηθούν μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι αναζήτησης στον κόσμο τής Φυσικής. Με άλλα λόγια θα προσπαθήσω να δείξω πώς η Φυσική μπορεί να επηρεάσει/αλλάξει τη ζωή σας.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Δημήτρης Νανόπουλος


Ακαδημαϊκός, Διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A & M

 

Διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A & M. Από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep τής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Πρόεδρος τής Ακαδημίας Αθηνών (2015), εθνικός εκπρόσωπος τής Ελλάδας στο CERN. Διετέλεσε πρόεδρος τού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2009) και εθνικός εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA, 2005-2006). Έχει συγγράψει πάνω από 650 πρωτότυπες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων 14 βιβλίων. Στόχος των ερευνών του είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η θεωρία τού Παντός, όπου θα δίνεται μια επιστημονική ερμηνεία τού Σύμπαντος.