Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 Μαθήματα Ιστορίας τής Βυζαντινής Τέχνης

Νίκος Ζίας

Καθηγητής Ιστορίας τής Τέχνης τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δευτέρα 7 Μαΐου

Εισαγωγικά
Η «ανακάλυψη» τής Βυζαντινής Τέχνης. Τα ειδικά αισθητικά και πνευματικά χαρακτηριστικά της. Η Ορθόδοξη Θεολογία εκφρασμένη με αρχιτεκτονικές και εικαστικές αισθητικές μορφές.
Η θέση τής Βυζαντινής Τέχνης στην Ιστορία τού Πολιτισμού.

Δευτέρα 14 Μαΐου

Παλαιοχριστιανική περίοδος
Το ξεκίνημα τής Χριστιανικής Τέχνης. Ο ρυθμός τής Βασιλικής, τα ψηφιδωτά, τα Χειρόγραφα, η κορύφωση τής Αρχιτεκτονικής με την ανέγερση τής Αγίας Σοφίας.

Δευτέρα 21 Μαΐου

Μεσοβυζαντινή περίοδος
Η εικονομαχία –μοναδικό ιστορικό φαινόμενο– και η σημασία της για την κατανόηση τού ρόλου τής Βυζαντινής ζωγραφικής. Η ακμή τής αρχιτεκτονικής με τον σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό και τη ζωγραφική των ψηφιδωτών.

Δευτέρα 4 Ιουνίου

Παλαιολόγεια περίοδος
Η άνθηση τής τέχνης και ιδίως τής ζωγραφικής, παρά τη βαθμιαία συρρίκνωση τής Αυτοκρατορίας (Μανουήλ Πανσέληνος, φορητές εικόνες, Μυστράς).

Δευτέρα 11 Ιουνίου

Μεταβυζαντινή περίοδος. Επιλεγόμενα
Η αντίσταση των μορφών στην περίοδο τής ξένης κυριαρχίας και ο διάλογος με την τέχνη τής Δυτικής Ευρώπης (Κρητική Σχολή, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος).
Οι Βυζαντινές μνήμες και ο καθοριστικός ρόλος τους στις αναζητήσεις τής Γενιάς τού ’30 (Φώτης Κόντογλου).

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Νίκος Ζίας


Καθηγητής Ιστορίας τής Τέχνης τού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Καθηγητής Ιστορίας τής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών Μακεδονικής καταγωγής, γεννήθηκε στα 1939 στην Τρίπολη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ τής Ιστορίας τής Τέχνης τού ίδιου Πανεπιστημίου. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε ως Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στον Μυστρά, Προϊστάμενος τής 4ης Ε.Β.Α. Αιγαίου Πέλαγους, τής Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεός, Διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Διευθυντής Συντήρησης Αρχαιοτήτων τού Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και τής Επιστημονικής Επιτροπής Αναστήλωσης Μνημείων Πυλίας. Αντιπρόεδρος τού Δ.Σ. τής Εθνικής Πινακοθήκης. Έγραψε τα βιβλία:«Φώτης Κόντογλου, ζωγράφος»·«Η Ελλάδα τού Γ. Μανουσάκη»* «Οι τοιχογραφίες τής Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους» και «Βυζαντινός Εγγονόπουλος», καθώς και περί τις 100 μελέτες και άρθρα για τη βυζαντινή και τη νεοελληνική τέχνη. Υπήρξε τεχνοκριτικός στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» και συνεργάτης τής εφημερίδας «Το Βήμα».