Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Καθηγήτρια Ιστορίας τής Τέχνης, Διευθύντρια τής Εθνικής Πινακοθήκης

1. Τρίτη 7 Μαρτίου

Η Γλυπτική ως τέχνη τού Δήμου. Η γλυπτική ως υπέρβαση τής θνητής μοίρας τού ανθρώπου. Η γλυπτική ως συμβολική γλώσσα τού πνεύματος μιας εποχής. Προσωκρατική φιλοσοφία και τέχνη. Από τον Κούρο στον Παίδα του Κριτίου. Μορφή, χώρος και χρόνος.

2. Τρίτη 14 Μαρτίου

Από τον κλειστό και ασφαλή κόσμο τής πόλης-κράτους στον κόσμο χωρίς σύνορα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου: από τον πολίτη στον «ιδιώτη». Οι κατηγορίες τού Κλασικού και τού Μπαρόκ στην αρχαία γλυπτική.

3. Τρίτη 21 Μαρτίου

Η «γλώσσα» τής πλαστικής τέχνης. Διαβάζοντας ένα άγαλμα. Παραδείγματα από διάφορες εποχές.

4. Τρίτη 28 Μαρτίου

Η αναβίωση τής «αστικής» γλυπτικής στην πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση: Ντονατέλλο (π.1386-1466). Ωγκύστ Ροντέν (1840-1917): Ανάμεσα στην παράδοση και τη μοντέρνα τέχνη.

5. Τρίτη 4 Απριλίου

Η μοντέρνα γλυπτική αναζητεί πρότυπα στην Αρχαιότητα. Αναπλέοντας τον ιστορικό χρόνο: από τον Φειδία στην Ολυμπία και από την αρχαïκή τέχνη στις Κυκλάδες. Από τον Ροντέν έως τον Μπρανκούζι.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα


Καθηγήτρια Ιστορίας τής Τέχνης, Διευθύντρια τής Εθνικής Πινακοθήκης

 

Καθηγήτρια τής Ιστορίας τής Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τής Αθήνας. Διευθύντρια τής Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία, ανάμεσα στα οποία και το EL Greco, ο Έλληνας (1999), και περισσότερες από 200 μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει συγγράψει περισσότερα από 100 εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων. Το βιβλίο της Περί Ζωγραφικής. Αλμπέρτι και Λεονάρντο τιμήθηκε με το Α΄Κρατικό Βραβείο Μελέτης Δοκιμίου (1989).