Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Χρήστος Γόδας

Σκηνοθέτης – σεναριογράφος

1. Πέμπτη 25 Μαΐου

Εν αρχή ην ο λόγος αλλά πρώτα βλέπουμε το φως. Κινηματογράφος: η πιο «θεϊκή» τέχνη με Βιβλική πιστοποίηση. Πώς το σινεμά «έκλεψε» το θέατρο για να είναι πιο γοητευτικό. Το κοινό ιδιοσυστατικό τού έρωτα και τού σεναρίου.
Βασικά στοιχεία τής δομής τού κάδρου ως μέσων δημιουργίας αισθήματος στον θεατή.

2. Πέμπτη 1η Ιουνίου

Η βασικότερη θεματική τού παγκόσμιου κινηματογράφου. «Ο θεατής ένα παθητικό βαμπίρ» (Jim Morrison)… όπως και οι ερωτευμένοι.
Προβολή αποσπασμάτων εμβληματικών ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο με θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων. Από τότε που «…και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», «Με κομμένη την ανάσα» μέχρι «Το παιχνίδι των λυγμών» από και τις «Σκηνές από έναν γάμο».
Η σύγκρουση τού «αρσενικού» και τού «θηλυκού» κόσμου, βασικό στοιχείο τής κινηματογραφικής αφήγησης.

3. Πέμπτη 8 Ιουνίου

Συνέχεια των προβολών και συζήτηση που θα οδηγήσει στην επιλογή τής ταινίας από την οποία θα κινηματογραφηθούν 5 λεπτά με τη συμμετοχή όλων.
«Σαν νερό σε καυτή σοκολάτα», «Το ερωτικό τανγκό», «Συνέβη μια νύχτα», «Ολέθρια σχέση» όπως «Ο πόλεμος των Ρόουζ», γιατί ο «Εραστής τής κομμώτριας» γνώρισε τη «Betty Blue» στης οποίας το «Βασικό ένστικτο» έπαψε «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» κυρίως μετά από «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Προαιρετική εργασία: Χωρισμός των σπουδαστών σε ομάδες –μπροστά και πίσω από τη κάμερα– για την κινηματογράφηση τής 5λεπτης σκηνής που θα επιλεγεί από κοινού από τα προβληθέντα αποσπάσματα

4. Δευτέρα 12 Ιουνίου

Κινηματογράφηση –εντός αιθούσης ή στον ευρύτερο χώρο τής Στοάς τού Βιβλίου– πενταλέπτων από την ταινία που επιλέχθηκε από αυτές που παρουσιάστηκαν στα πρώτα μαθήματα.

5. Πέμπτη 22 Ιουνίου

Μοντάζ, παρουσίαση σχολιασμός και συζήτηση στο τελικό μονταρισμένο υλικό τής ταινίας που γυρίστηκε.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Χρήστος Γόδας


Σκηνοθέτης – σεναριογράφος

 

Σπούδασε Κοινωνική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία κινηματογρά φου στην Αθήνα και στο Μαϊάμι. Εργάστηκε για χρόνια ως βοηθός παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτη και σκηνοθέτης σε διαφημιστικά spots, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής, καθώς και στη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι δημιουργός τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους σε Ελλάδα, Ισπανία και ΗΠΑ. Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία για την ποίηση και τους στίχους του στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού το 2011. Από το 2014 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.