Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Γιάννης Σμαραγδής

Σκηνοθέτης

1. Δευτέρα 19 Οκτωβρίου

Γενικά Εισαγωγικά πάνω στη θεματολογία τής ψυχής στον κινηματογράφο και αναφορά στην «Οδύσσεια του Διαστήματος» (2001: A Space Odyssey) τού Stanley Kubrick.

2. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Όταν η Πίστη στη Θεία Χάρη οδηγεί στην ελευθερία και στον Θεό. Αναφορά στην ταινία «El Greco» τού Γιάννη Σμαραγδή.

3. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

Όταν η παρουσία τού Θεού είναι αόρατα φανερή και την συναντά η ψυχή περνώντας μέσα από το Π (πύλη). Αναφορά στην ταινία «Το Δέντρο της Ζωής» τού Terrence Malick.

4. Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

Όταν η ψυχή κατανοεί τι είναι καλό και πώς οδηγείται η ελεύθερη ψυχή στο Θεό. Αναφορά στην ταινία «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» τού Γιάννη Σμαραγδή.

5. Δευτέρα 16 Νοεμβρίου

Όταν τα μεγάλα θέματα «τι είναι Θεός, τι μη-Θεός και το ανάμεσά τους», περνάει μέσα από την ιδιοφυή παιδικότητα τού Φεντερίκο Φελίνι. Αναφορά στην ταινία τού Φεντερίκο Φελίνι «Αμαρκόρντ».

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Γιάννης Σμαραγδής


Σκηνοθέτης

 

Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Με την πρώτη του ταινία μικρού μήκους Δύο τρία πράγματα… (1972) απέσπασε το 1ο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ τού Μόντρεαλ τού Καναδά. Έχει σκηνοθετήσει επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές (Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…, Χατζημανουήλ, Χαίρε Τάσο Καρατάσο), ντοκιμαντέρ και δοκίμια (Σπύρος Λούης, Εκόμισα εις την Τέχνην, Η Δε Πόλις Ελάλησεν). Επίσης σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκτός από πολλά κρατικά και διεθνή βραβεία, τιμήθηκε στους Δελφούς με το «Βραβείο Σοφίης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco και στη Ρώμη με το βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» Καλύτερου Σκηνοθέτη στον κόσμο. Σημαντικότερες μεγάλου μήκους ταινίες του: Καβάφης, El Greco και Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, που απέσπασαν πολλά βραβεία, συμμετέχοντας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.