Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Μάνος Στεφανίδης

Ιστορικός Τέχνης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τρίτη 17 Μαΐου

Ο Παρθενώνας τής Αθήνας και οι παρθενώνες τής Ευρώπης. Κλασική έκφραση, νεοκλασικιστικές εμμονές και η πολυθρύλητη “κατάρρευση τού γούστου” στο δεύτερο ήμισυ τού 19ου αιώνα.

Τρίτη 24 Μαΐου

Από την Αγία τού Θεού Σοφία στο Μπλε Τζαμί και από το Βυζάντιο στο Ισλάμ. Ο ιδεολογικός πόλεμος τού τετραγώνου και τού κύκλου. Οικοδομώντας το αδύνατο.

Τρίτη 31 Μαΐου

Από τους καθεδρικούς ναούς τής γοτθικής εποχής στη Σχολή τού Σικάγου, στο Bauhaus, στον Lewis Sullivan και τον Mies van der Rohe.

Τρίτη 7 Ιουνίου

Ένας τρούλος δεν φέρνει την άνοιξη. Πολλοί όμως; Από το Duomo τής Φλωρεντίας στον Άγιο Παύλο τού Λονδίνου και από το Πάνθεον τού Παρισιού στο Καπιτώλιο τής Ουάσινγκτον.

Τρίτη 14 Ιουνίου

Όπερες, δημόσια κτήρια, αεροδρόμια, ιδιωτικές κατοικίες. Απόψεις τού μοντέρνου και όψεις τού μεταμοντέρνου. Το οικοδομείν ως ρητορική. Ποιος χτίζει και για ποιον;

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μάνος Στεφανίδης


Ιστορικός Τέχνης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής τής Εθνικής Πινακοθήκης. Γράφει κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες σε εφημερίδες και περιοδικά. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (1991-1995). Πρόσφατα βιβλία του: Μια Ιστορία τής Ζωγραφικής, από το Βυζάντιο στην Αναγέννηση και από τους Ιμπρεσιονιστές στον Πικάσο (2007), Εισαγωγή στην Ελληνική Γλυπτική από την αρχαιότητα ώς σήμερα (2007), Ελληνομουσείον, 2η έκδοση συμπληρωμένη σε 10 τόμους (2009).