Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Θεοφάνης Τάσης

Λέκτωρ Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Alpen-Adria Universität (Αυστρία)

Στην εικονιστική κοινωνία οι απαισιόδοξες φωνές προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον υποδούλωσης τού ανθρώπου στους αλγορίθμους, τη βιολογική μετάλλαξή του σε μια ανεπιθύμητη μορφή ή ακόμη και την ολοκληρωτική εξαφάνισή του.
Από την άλλη οι αισιόδοξες φωνές διακηρύσσουν ότι θα προσαρμοστούμε βαθμιαία στην τεχνική εξέλιξη, απολαμβάνοντας τα οφέλη της, ή ότι ανατέλλει μια νέα εποχή για το ανθρώπινο είδος, που υπερβαίνοντας τους βιολογικούς περιορισμούς του θα αποικίσει τελικά το σύμπαν εκπληρώνοντας το πεπρωμένο του.
Είναι δυνατόν να παραμείνουμε κριτικοί τόσο ως προς το ευαγγέλιο των υπερανθρωπιστών μιας ανθρωπότητας απελευθερωμένης και ευτυχούς χάρη στην τεχνική εξέλιξη όσο και ως προς τη σκοτεινή προφητεία των τεχνοφοβικών, τη δυστοπία ενός τεχνοολοκληρωτισμού ή τού πλήρους αφανισμού τής ανθρωπότητας; Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια αναστοχαστική τέχνη τού βίου όταν αβίαστα
εκχωρούμε στην καθημερινότητα τη διαχείριση των επιλογών και τη λήψη αποφάσεων σε αλγορίθμους για ν’ ανακουφιστούμε από το άχθος τής ελευθερίας;
Στα μαθήματα θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού ανθρωπισμού ως πρόταγμα αυτογνωσίας που διερευνά τι συνιστά την ανθρωπινότητα υπερασπιζόμενος μια σχετική ή, ίσως και, την ύστατη αυτονομία τού ανθρώπου τόσο έναντι των αλγορίθμων όσο και έναντι τής ψηφιακής εικόνας εαυτού.

1. Παρασκευή 1η Νοεμβρίου

Πώς να ζήσω; Τέχνη τού βίου και ψηφιακοί αλγόριθμοι.

2. Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Αυτονομία 1.0: Όρια, περιεχόμενο και προϋποθέσεις της.

3. Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Αυτονομία και ψηφιακή αυτογνωσία: Selftracking, Lifelogs και ο μετρήσιμος εαυτός.

4. Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Αναβαθμιστείτε ή εξαφανιστείτε: Ηθική τής τεχνητής νοημοσύνης και ο πειρασμός τού υπερανθρωπισμού.

5. Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα το ίδιο μένουν; Νόημα, ελευθερία και θνητότητα στην εικονιστική κοινωνία.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Θεοφάνης Τάσης


Λέκτωρ Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Alpen-Adria Universität (Αυστρία)

 

Διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität τής Αυστρίας και είναι μέλος τής Ανθρωπιστικής Ακαδημίας τού Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο τού Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν αρκετά βιβλία του με πιο πρόσφατο το «Πολιτικές του Βίου 2: Η επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοινωνία».