Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Παύλος Κόντος

Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια. Για να το απαντήσουμε, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε σε τι συνίσταται η ευδαιμονία. Και, για να το βρούμε, θα πρέπει να εξετάσουμε τι πιστεύουν οι άνθρωποι γι’ αυτήν, γιατί η ευδαιμονία προϋποθέτει ή όχι την τύχη, τη δικαιοσύνη, την ηδονή, τους άλλους, την πόλη. Όταν ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι, τότε θα ξέρουμε τι είναι ευδαιμονία. Και λοιπόν; Αρκεί, άραγε, να ξέρουμε τι είναι ευδαιμονία, για να μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι; Ένα είναι βέβαιο: χωρίς αυτή τη γνώση, ευτυχισμένοι δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε ποτέ.
Η σειρά των 5 μαθημάτων έχει σχεδιαστεί σαν μια μικρή εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια. Σκοπό έχει να εξηγήσει με συστηματικό τρόπο τις βασικές έννοιες τής αριστοτελικής ηθικής και να αναδείξει την επικαιρότητα και την ελκυστικότητά της.

1. Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να κοιμάται.
Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο Ι.

2. Πέμπτη 2 Μαρτίου

Απενοχοποιώντας την ηδονή: οι ηθικές αρετές
Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλία ΙΙ-V, VII.

3. Πέμπτη 9 Μαρτίου

Να ξέρεις, να θέλεις, να μπορείς: η φρόνησις.
Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο VI.

4. Πέμπτη 16 Μαρτίου

Πόσο μου αρέσει η αίσθηση ότι ζεις: η φιλία.
Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλία VIII-IX.

5. Πέμπτη 23 Μαρτίου

Ποια ζωή να ζήσω;
Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο X.

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Παύλος Κόντος


Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως The W.J. Bouwsma Fellow at the National Humanities Center (2017-2018). Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει (ενδεικτικά): Aristotle’s Moral Realism Reconsidered (Routledge: 2013), L’action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France: 2002), D’une phénoménologie de la perception chez Heidegger (Kluwer: 1996). Έχει επιμεληθεί (ενδεικτικά): Evil in Aristotle (Cambridge University Press: 2018), Phenomenology and the Primacy of the Political (Springer: 2017), Gadamer et les Grecs (Vrin: 2005). Τελευταίο βιβλίο του στα Ελληνικά: Τα δύο ευ της ευτυχίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: 2018).