Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ, ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ

Κανάρης Τσίγκανος

Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στον κύκλο των 5 μαθημάτων ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος θα συνοψίσει τις συναρπαστικές  ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια τού προηγούμενου αιώνα και μέχρι σήμερα στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, την Ηλιοσφαιρική Φυσική και την εξερεύνηση τού πλανητικού μας συστήματος.  Στόχος των διαλέξεων είναι «να ενωθούµε όλοι για να κατανοήσουµε το Σύµπαν».

Η Διεθνής Αστρονοµική Ένωση (International Astronomical Union, IAU), ο παγκόσµιος οργανισµός πολλών χιλιάδων ερευνητών αστρονόµων και καθηγητών πανεπιστηµίων, ιδρύθηκε το 1919 και το 2019 συµπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας.  Με αφορμή τα εκατοστά γενέθλια τής IAU,  θα γίνουν στην Ελλάδα εκδηλώσεις για τα «100 έτη  κάτω από τον ίδιο ουρανό». Ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος είναι συντονιστής εκ μέρους τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης IAU των εκδηλώσεων αυτών στην Ελλάδα.

1. Τρίτη 19 Μαρτίου

Ανακαλύψεις από την παρατήρηση και τη μελέτη τού Ήλιου μας

2. Τρίτη 26 Μαρτίου

Ανακαλύψεις από την εξερεύνηση τού πλανητικού μας συστήματος

3. Τρίτη 2 Απριλίου

Οι μεγάλες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική

4. Τρίτη 9 Απριλίου

Οι μεγάλες ανακαλύψεις στην Κοσμολογία

5. Τρίτη 16 Απριλίου

Κατανοώντας τη θέση τού ανθρώπου στο Σύμπαν

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Κανάρης Τσίγκανος


Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής τού Τμήματος Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει διευθυντής τού Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος τής Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος τού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και τής Επιστημονικής Επιτροπής τής ESA. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Σικάγo και Χάρβαρντ των ΗΠΑ, Λουβαίνης Βελγίου, St Andrews Σκωτίας, Τορίνο Ιταλίας, Πόρτο Πορτογαλίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αστεροσκοπείο Παρισιού Γαλλίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρα κτικά συνεδρίων Αστροφυσικής και Διαστημικής, με χιλιάδες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Περισσότερες πληροφορίες http://users.uoa.gr/~tsingan/CV2018.pdf και http://astro.phys.uoa.gr/fileadmin/astro.phys.uoa.gr/upload/CV/CV_Tsinganos.pdf