Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Μάριος Μπέγζος

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου

Ψυχολογία και ανθρωπολογία.
Γιατί ενδιαφερόμαστε για την ψυχή και τον άνθρωπο ιδίως σήμερα; Η υπαρξιακή αναζήτηση στην συγκαιρινή μετανεωτερικότητα και η συνύφανση τής παγκοσμιοποίησης με την πνευματικότητα.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου

Ψυχολογία και θρησκεία.
Τι είναι η θρησκεία; Συνεχίζει να θεραπεύει η θρησκεία τον σύγχρονο άνθρωπο; Προσανατολισμός στο θρησκευτικό φαινόμενο και την ψυχοθεραπευτική λειτουργία του στην εποχή μας.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου

Ψυχανάλυση και θρησκεία.
Με ποιο τρόπο ασκεί κριτική στη θρησκεία η ψυχανάλυση; Συνοπτική εισαγωγή στην ψυχαναλυτική θεωρία και επισκόπηση τής φροϋδικής κριτικής στο θρησκευτικό φαινόμενο.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

Θάνατος και άνθρωπος.
Οι δυο τύποι θρησκειών ως διαφορετικές απαντήσεις στην απορία τού θανάτου. Η πολυθεϊστική «μητριαρχία» τής ενδοκοσμικότητας και η μονοθεϊστική «πατριαρχία» τής υπερβατικότητας.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου

Αθανασία και ανάσταση.
Οι δύο θρησκευτικές αποκρίσεις στην απορία τής μεταθανάτιας ζωής τού ανθρώπου. Γέννηση και αναγέννηση ή θάνατος και ανάσταση; Αθανασία τής ψυχής ή ανάσταση των νεκρών;

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου

Αμαρτία και ενοχή.
Οι δύο εκδοχές τής σωτηρίας («νομική» και «ιατρική») στον μονοθεϊσμό. Η αμαρτία είναι παράβαση τού θείου νόμου ή ασθένεια τής ανθρώπινης φύσης; Ο αμαρτωλός τιμωρείται ή θεραπεύεται;

Σάββατο 7 Μαρτίου

Αγιότητα και τελειότητα.
Οι δυο μορφές της εμπιστοσύνης τού ανθρώπου στο θείο (θεσμική ένταξη – προσωπική εμπιστοσύνη). Δικαίωση ή θέωση τού ανθρώπου; Η ενανθρώπιση τού Θεού και η θέωση τού ανθρώπου.

Δευτέρα 9 Μαρτίου

Έρως και βία.
Τα δύο θεμελιώδη στοιχεία τού ανθρώπινου ψυχισμού και η λειτουργία τους μέσα στην θρησκεία. Φανατισμός και μυστικισμός ως σύγχρονες εκφάνσεις τής παγκοσμιοποιημένης θρησκευτικότητας.

Δευτέρα 16 Μαρτίου

Αγάπη και αλήθεια.
Οι δυο τύποι αλήθειας (προσωπική βίωση και απρόσωπη ιδέα) μέσα στη θρησκεία. «Τι εστίν αλήθεια;» ή «τις εστίν η αλήθεια;» Ο άνθρωπος ως πρόσωπο στην χριστιανική παράδοση.

Δευτέρα 23 Μαρτίου

Ελευθερία και ζωή.
Η διαλεκτική σχέση αγάπης και ελευθερίας στον άνθρωπο: ανελεύθερη αγάπη ή ανέραστη ελευθερία; Πώς ο άνθρωπος μπορεί να είναι μοναδικός χωρίς να καταντά μοναχικός; Υπάρχει ζωή με δεσμούς χωρίς δεσμά;

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μάριος Μπέγζος


Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

 

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο τού Μαρβούργου τής Γερμανίας και Ψυχολογία τής Θρησκείας και Κοινωνιολογία τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακές επετηρίδες και αφιερωματικούς τόμους. Είναι τακτικός συνεργάτης επιστημονικών λεξικών και εγκυκλοπαιδειών, μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τακτικός αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και, από το 2009, Διευθυντής τού Διορθοδόξου Κέντρου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. Μελετήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ουγγρική, Κινεζική) και έχει εκπονήσει δοκίμια στα Αγγλικά και τα Γερμανικά.