Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Μάριος Μπέγζος

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Μεταφυσική και αισθητική στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η πορεία της Ευρώπης από την τέχνη στην τεχνική. Η τέχνη ως αντίδοτο στη βία.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

Το άγαλμα στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Οι φιλοσοφικές προϋποθέσεις της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής στην αττική μεταφυσική.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

Η αισθητική στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία. Όροι και όρια της κλασικής ελληνικής αισθητικής: ο κύκλος ως κλοιός (κλειστή ενότητα).

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

Η εικόνα στον ελληνοβυζαντινό πολιτισμό. Απρόσωπη εικόνα (ελληνισμός) και ανεικονικό πρόσωπο (ιουδαϊσμός). Θεολογία της εικόνας.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

Η αισθητική στην ελληνοβυζαντινή φιλοσοφία. Το πρόσωπο ως εικόνα (χριστιανισμός). Εικονοφιλία και φιλοκαλία στο Βυζάντιο.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Ο καθεδρικός ναός στον λατινικό μεσαιωνικό πολιτισμό. Ιερό και ωραίο (Αυγουστίνος – Ακινάτης). Γοτθική τέχνη και σχολαστική σκέψη.

Σάββατο 12 Μαρτίου

Η αισθητική στη λατινική μεσαιωνική φιλοσοφία. Τέχνη και φύση: μίμηση ή βιασμός; Τεχνίτης και καλλιτέχνης: σύζευξη ή διάζευξη;

Δευτέρα 14 Μαρτίου

Η προσωπογραφία (πορτρέτο) στον αναγεννησιακό κόσμο. Φιλοσοφικές προϋποθέσεις της αναγεννησιακής τέχνης (ατομικισμός).

Δευτέρα 21 Μαρτίου

Η αισθητική στην αναγεννησιακή φιλοσοφία. Εξατομίκευση και εκκοσμίκευση της τέχνης (μουσική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική).

Δευτέρα 28 Μαρτίου

Η αφαίρεση στον μετανεωτερικό πολιτισμό. Απρόσωπος εικονισμός (μοντέρνο) και απρόσωπος ανεικονισμός (μεταμοντέρνο).

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Μάριος Μπέγζος


Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας, Κοσµήτορας Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήµιο Αθηνών

 

Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο τού Μαρβούργου τής Γερμανίας και Ψυχολογία τής Θρησκείας και Κοινωνιολογία τής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακές επετηρίδες και αφιερωματικούς τόμους. Είναι τακτικός συνεργάτης επιστημονικών λεξικών και εγκυκλοπαιδειών, μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τακτικός αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και, από το 2009, Διευθυντής τού Διορθοδόξου Κέντρου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. Μελετήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ουγγρική, Κινεζική) και έχει εκπονήσει δοκίμια στα Αγγλικά και τα Γερμανικά.