Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα ου κύκλου

10 Μαθήματα Φιλοσοφίας

Χρήστος Γιανναράς

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

1. Οι ως τώρα οριοθετήσεις της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Οι πρόσφατες φιλοσοφικές εκδηλώσεις της επιστήμης: Κοσμολογία της τυχαιότητας, Δαρβινική ανθρωπολογία, Ιστορική-υλιστική κοινωνιολογία

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

2. Το φαινόμενο ιδεολογικοποίησης επιστήμης και φιλοσοφίας. Κρίσιμα για τη «διαμάχη» πεδίο: η Γνωσιοθεωρία – ανάγκη για έγκυρη γνώση.

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου

3. Ο Παράγων «πολιτισμός». Σχέση πολιτισμού και φιλοσοφίας, πολιτισμού και επιστήμης. Το σημερινό καταναλωτικό «παράδειγμα» και οι επιπτώσεις του στη φιλοσοφία και στην επιστήμη.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου

4. Η άρνηση (παράκαμψη) της οντολογίας στη Νεωτερικότητα. Λόγοι-αιτίες. Η εξαίρεση του Heidegger και ο συνεπής μηδενισμός του.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

5. Είναι δυνατή η διάζευξη επιστήμης και οντολογίας; Ανεδαφικά αναπληρώματα της οντολογίας ή Τυχαιότητα, ή λειτουργική χρησιμότητα, ή «επιστημονική» ηθική.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

6. Ο γόνιμος αγνωστικισμός – μια Κριτική Οντολογία.
Ρεαλισμός, εμπειρισμός και η επικαιρότητα «κοινωνικής επαλήθευσης της γνώσης».

Πέμπτη 1 Μαρτίου

7. Οι φιλοσοφικές προκλήσεις της Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής.

Πέμπτη 8 Μαρτίου

8. Οι φιλοσοφικές προκλήσεις των «επιστημών» του εγκεφάλου: Συνείδηση- Ασυνείδητο-Αυτεπίγνωση του εγώ Υπαρκτική Ετερότητα.

Πέμπτη 15 Μαρτίου

9. Η νεωτερική αποϊέρωση της ψυχοσωματικής συγκρότησης του υποκειμένου. Το άλυτο πρόβλημα του «κακού»

Πέμπτη 22 Μαρτίου

10. Η φιλοσοφική πρόκληση του «τέλους της πολιτικής».

ος κύκλος

Άλλες ενότητες του κύκλου

Χρήστος Γιανναράς


Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο

 

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο τής Σορβόννης και Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια τής Γενεύης, τής Λωζάννης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο των Ρώσων τής Διασποράς στο Παρίσι. Επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα για 13 χρόνια και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή. Έργα του: Πολιτιστική Διπλωματία, Σχόλια στο Άσμα Ασμάτων, Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα. Πρόσφατο βιβλίο του Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές (2011). Δέκα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα συνολικά γλώσσες.