Μενού Κλείσιμο
Το όραμα των Ολυμπίων
14 – 29 Ιανουαρίου 2004

Σπάνιες ελληνικές εκδόσεις για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1797-1906) από τη Βιβλιοθήκη τού Γεωργίου Δολιανίτη

Η αυγή τού 2004 σήμανε για τη χώρα μας την περίοδο τής πυρετώδους προετοιμασίας και τής προσμονής για το μεγάλο εθνικό γεγονός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τής Αθήνας είναι προ των θυρών και με την αφορμή αυτή η Στοά τού Βιβλίου εγκαινίασε τις εκδηλώσεις τού νέου έτους, διοργανώνοντας έκθεση σπάνιων βιβλίων, φυλλαδίων, μονοφύλλων και διαταγμάτων για την Ολυμπία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη Γυμναστική και τον Αθλητισμό, αποσκοπώντας στην ανάδειξη τής καθοριστικής συμβολής των Ελλήνων στο αθλητικό και ολυμπιακό γίγνεσθαι.

Ο τίτλος τής έκθεσης ήταν « Το όραμα των Ολυμπίων - Σπάνιες ελληνικές εκδόσεις για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1797-1906) από τη Βιβλιοθήκη τού Γεωργίου Δολιανίτη » και πλαισιώθηκε από αυθεντικά χαρακτικά και cartes - postales τής εποχής, επίσης από το αρχείο τού Γεωργίου Δολιανίτη, αλλά και τού Κώστα Σπανού, εκδότη τού περιοδικού «Βιβλιοφιλία». Τα εξώφυλλα των βιβλίων και των εντύπων τής έκθεσης περιλήφθηκαν σχολιασμένα στον συνοδευτικό κατάλογο.

Αναγνώστηκε χαιρετισμός του Λάμπη Νικολάου , Προέδρου τής Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ μιλήσαν οι: Νάσος Αλευράς , Υφυπουργός Πολιτισμού/Ολυμπιακών Έργων, Γεώργιος Δολιανίτης , εκπαιδευτικός, πρώην Σχολάρχης και Πάνος Βαλαβάνης , αναπλ. καθηγητής τής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως οι περισσότερες εκδηλώσεις τής Στοάς τού Βιβλίου έτσι και η συγκεκριμένη διακρίθηκε από έκδηλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθητές σχολείων και φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση και να δουν μία άλλη πτυχή τής ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι όπως την κατέγραψε ο εκδοτικός μόχθος.

Τα εγκαίνια τής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 , ώρα 19:30 , στις Αίθουσες Λόγου & Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου