Μενού Κλείσιμο
Παρουσίαση του βιβλιογραφικού έργου τού Θωμά Παπαδόπουλου
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003

Η Στοά τού Βιβλίου πραγματοποίησε την έναρξη κύκλου εκδηλώσεων για την ελληνική βιβλιογραφία. Παρουσιάστηκε το έργο τού Θωμά Παπαδόπουλου, τού ακούραστου μελετητή, ο οποίος επί σειράν ετών αφιέρωσε τον χρόνο του στην εκπόνηση τριών μνημειωδών έργων που αποτελούν πολύτιμα βοηθήματα για τους ερευνητές.
Την Ελληνική Βιβλιογραφία (1466-1800), την Επτανησιακή Βιβλιογραφία, απαραίτητο συμπλήρωμα τής ελληνικής, που διαχωρίστηκε από αυτή λόγω διαφορετικής ιστορικής πορείας τού επτανησιακού από τον κυρίως ελλαδικό χώρο από την ανακάλυψη τής τυπογραφίας και μετά, και τον Κατάλογο βιβλίων των παλαιών (μέχρι το έτος 1863) τού Αγίου Όρους, κατάλογο συλλογικό των βιβλίων που φυλάσσονται στις είκοσι μονές, στις σκήτες και σε πολλά κελιά.

Και τα τρία αυτά έργα είδαν το φως τής δημοσιότητας με την ευγενική χορηγία των: Υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείου Πολιτισμού, Ακαδημίας Αθηνών, Ε.Λ.Ι.Α., Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και οικογένειας Σταματίας Μιχ. Ξυλά.

Μίλησαν οι:
Μάνος Χαριτάτος, Πρόεδρος τού Δ.Σ. τού Ε.Λ.Ι.Α. με θέμα την ελληνική βιβλιογραφία,
Γιώργος Γ. Αλισανδράτος, φιλόλογος-νεοελληνιστής για την επτανησιακή βιβλιογραφία,
Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, βιβλιοθηκάριος Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας με θέμα τις βιβλιοθήκες τού Αγίου Όρους,
Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο βιβλιογράφος Θωμάς Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου