Μενού Κλείσιμο
Νάνος Βαλαωρίτης – ένας οικουμενικός Έλληνας συγγραφέας
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2005

Η Στοά τού Βιβλίου εγκαινίασε μία νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο τού κύκλου Ποιητικό Βήμα σε έναν αντιποιητικό κόσμο με θέμα: «Νάνος Βαλαωρίτης - ένας οικουμενικός Έλληνας συγγραφέας».

Με αφετηρία τη συγκεκριμένη εκδήλωση καθιερώθηκει ετήσιο γεγονός κατά το οποίο μία προσωπικότητα των Γραμμάτων, Ελληνίδα ή Έλληνας με οικουμενική εμβέλεια, θα παρουσιάζει ο ίδιος την περιπλάνησή του στα θεατά και αθέατα πεδία τού Λόγου μέσα από τη δημιουργία του, για μια αποτίμηση τού παρελθόντος, μια εκτίμηση τού παρόντος και μια διείσδυση στο μέλλον.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, δισέγγονος τού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, γεννήθηκε το 1921 στη Λωζάνη τής Ελβετίας και σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόνης. Λογοτέχνης τής διασποράς, αφού έζησε τα περισσότερα χρόνια τής ζωής του στο εξωτερικό, γνωρίζει όσο λίγοι την Οδύσσεια τής γραφής, διευρύνοντας συνεχώς τα όρια των προσωπικών και καλλιτεχνικών του αναζητήσεων σε ανεξερεύνητους ορίζοντες. Το πολυσχιδές πρωτοποριακό του έργο αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αισθητικές εκφράσεις τού καιρού μας.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης αποδύθηκε σε έναν προσωπικό αναστοχασμό τού 20ού με θέα τον 21 ο αιώνα, με συνταξιδιώτη τον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα.

Αποσπάσματα από ποιήματα και πεζά του απέδωσε η Μάγια Λυμπεροπούλου .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 , ώρα 20:00 ,στην Αίθουσα Λόγου τής Στοάς τού Βιβλίου

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου