Μενού Κλείσιμο
20ο Ποιητικό Βήμα – «Κική Δημουλά – ο πληθυντικός τής ζωής»
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2003

Η Στοά τού Βιβλίου πραγματοποίησε την εικοστή εκδήλωση τού κύκλου Ποιητικό Βήμα σε έναν αντιποιητικό κόσμο, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2003, ώρα 20:00, στην Αίθουσα Λόγου, με θέμα:
«Κική Δημουλά - ο πληθυντικός τής ζωής»

Μίλησαν οι:
Έρη Σταυροπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Την ποίηση δεν την εννοούμε. Πρωτίστως τη νιώθουμε - Το μυστικό τής μέθεξης τού αναγνώστη στην ποίηση τής Κικής Δημουλά»,
Βαγγέλης Αθανασόπουλος, καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός, με θέμα: «Η αστρική σκόνη τής γλώσσας»,
Μίμης Σοφοκλέους, καθηγητής τού Πανεπιστημίου RMIT τής Μελβούρνης, εκδότης Κυπροέπεια, με θέμα: «Το μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα» και
Γιώργος Γεωργούσης, ποιητής, με θέμα: «Το έναυσμα και η άνωση».

Ποιήματα τής Κικής Δημουλά απέδωσαν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.


Το εικοστό Ποιητικό Βήμα αφιερώθηκε τιμητικά στην ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, τη σημαντικότερη εκπρόσωπο τής δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Με αφετηρία την κοινοτοπία τής καθημερινότητας και την ανθρώπινη μοναξιά, η ποίησή της καταφέρνει να αντιστέκεται στον θάνατο, στη φθορά και στην πλήξη. Οικεία της μοτίβα η μνήμη, η λήθη και η απουσία, με τα οποία συνθέτει το υπαρξιακό της τοπίο. Πρόδρομος τής λεγόμενης ποιητικής γενιάς τού '70, η Δημουλά καταγράφει ποιητικά την εμπειρία από την επαφή της με την πόλη, η οποία παρελαύνει από τους στίχους της, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές ποιητικής οικειότητας.

Η Δημουλά έχει τιμηθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο ποίησης (1972, 1989), με το βραβείο Κώστα & Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών, 1995) και με το Αριστείο των Γραμμάτων τής Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο τού έργου της (2001). Ως επιστέγασμα τής ποιητικής της προσφοράς, το 2002, η Ακαδημία Αθηνών την εξέλεξε μέλος της στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου