Μενού Κλείσιμο
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
13 – 18 Ιανουαρίου 2003

Εκδήλωση μνήμης στη Στοά τού Βιβλίου

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία τίμησε την επέτειο των 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με ένα αφιέρωμα στον ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό.
Το αφιέρωμα περιελάμβανε έκθεση φωτογραφικού υλικού, λογοτεχνικών βιβλίων και κειμηλίων (ευαγγελίων, χαρακτικών, εφημερίδων εποχής και παλαιών βιβλίων) και κύκλο εισηγήσεων με θέμα: «Η συμβολή των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία».

Τα επίσημα εγκαίνια τής έκθεσης και ο κύκλος εισηγήσεων πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2003, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 18:00 στις αίθουσες Λόγου & Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου.

Μίλησαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.:
Aρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, Φώτης Α. Δημητρακόπουλος, Νίκος Ζίας και Μάρκος Φ. Δραγούμης.
Τις εισηγήσεις συντόνισε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και προλόγισε ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Τόσο οι ομιλίες όσο και η ίδια η έκθεση προέβαλλαν την ιστορική παρουσία τού ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι το 1922 και εστιάστηκαν στον πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν οι πρόσφυγες ως κτήμα ες αεί στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τη Στοά τού Βιβλίου προσέφερε επίσης τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να επισκεφθεί μια έκθεση εκπαιδευτικού περιεχομένου, η οποία φιλοξενήθηκε στα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης και είχε μεγάλη απήχηση στους μαθητές των σχολείων.

Το υλικό για την έκθεση παραχώρησαν ευγενώς το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η Εστία Ν. Σμύρνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Ε.Λ.Ι.Α., το Σωματείο Ν. Σινασού και η Ένωση Σμυρναίων.

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου