Μενού Κλείσιμο
33ο Ποιητικό Βήμα – Δημήτρης Δασκαλόπουλος οι λέξεις δεν μας προστατεύουν
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Η Στοά τού Βιβλίου πραγματοποίησε την 33η εκδήλωση τού κύκλου Ποιητικό Βήμα σε έναν αντιποιητικό κόσμο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007, στην Αίθουσα Λόγου, με θέμα: Δημήτρης Δασκαλόπουλος - οι λέξεις δεν μας προστατεύουν.

Εξαιρετικά πολυπράγμων ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκτός από την ποίηση, την οποία υπηρέτησε από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, έγινε εξίσου γνωστός για τις βιβλιογραφικές του εργασίες, τις μελέτες του στη νεοελληνική γραμματεία τού 20ού αιώνα, τις λογοτεχνικές του κριτικές, αλλά και πλήθος άλλες δραστηριότητες. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και υπήρξε συνεργάτης εγκυκλοπαιδειών, λεξικών και φιλολογικών περιοδικών, καθώς και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα όπου διετέλεσε υπεύθυνος τού Τομέα Εκδόσεων & Ιστορικού Αρχείου καθώς και διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων. Το 2006 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ τού Τμήματος Φιλολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα ποιητικές συλλογές, έξι βιβλιογραφίες για Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, εννέα βιβλία με μελετήματα για πρόσωπα και θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, τέσσερεις ανθολογίες (Καβάφη, Σεφέρη) και έχει επιμεληθεί την έκδοση έργων τού Σεφέρη και τού Εγγονόπουλου. Πρόσφατα βιβλία του: Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας. Καβάφης-Σεφέρης (2006), Ιχνογραφία. Κριτικά σχόλια (2007) και η ποιητική συλλογή Υπαινιγμοί (2007).

Για το έργο τού Δημήτρη Δασκαλόπουλου μίλησαν οι:
Δ. Ν. Μαρωνίτης, ομότιμος καθηγητής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και
Νάσος Βαγενάς
, καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποιήματά του διάβασαν η Δέσποινα Τομαζάνη.

Αποσπάσματα από έργα των Manuel de Falla και Issac Albeniz ερμήνευσαν οι κιθαριστές Βασίλης Μαστοράκης και Στέλιος Γκόλγκαρης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:  ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δραστηριότητες Στοάς του Βιβλίου