Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Πρόγραμμα 32ου Κύκλου

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Η ερωτική σχέση τού θεατή με τον κινηματογράφο, ο έρωτας στον κινηματογράφο και ο «θείος» έρωτας τού κινηματογραφικού δημιουργού


Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται
Πέμπτη 25 Μαΐου, Πέμπτη 1η Ιουνίου, Πέμπτη 8 Ιουνίου, Δευτέρα 12 Ιουνίου και Πέμπτη 22 Ιουνίου και
ώρα 19.30-21.00

 

Χρήστος Γόδας
Σκηνοθέτης – σεναριογράφος


1. Πέμπτη 25 Μαΐου
 
Εν αρχή ην ο λόγος αλλά πρώτα βλέπουμε το φως. Κινηματογράφος: η πιο «θεϊκή» τέχνη με Βιβλική πιστοποίηση. Πώς το σινεμά «έκλεψε» το θέατρο για να είναι πιο γοητευτικό. Το κοινό ιδιοσυστατικό τού έρωτα και τού σεναρίου.
Βασικά στοιχεία τής δομής τού κάδρου ως μέσων δημιουργίας αισθήματος στον θεατή.

 

2. Πέμπτη 1η Ιουνίου
Η βασικότερη θεματική τού παγκόσμιου κινηματογράφου. «Ο θεατής ένα παθητικό βαμπίρ» (Jim Morrison)… όπως και οι ερωτευμένοι.
Προβολή αποσπασμάτων εμβληματικών ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο με θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων. Από τότε που «…και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», «Με κομμένη την ανάσα» μέχρι «Το παιχνίδι των λυγμών» από και τις «Σκηνές από έναν γάμο».
Η σύγκρουση τού «αρσενικού» και τού «θηλυκού» κόσμου, βασικό στοιχείο τής κινηματογραφικής αφήγησης.

 

3. Πέμπτη 8 Ιουνίου  
Συνέχεια των προβολών και συζήτηση που θα οδηγήσει στην επιλογή τής ταινίας από την οποία θα κινηματογραφηθούν 5 λεπτά με τη συμμετοχή όλων.
«Σαν νερό σε καυτή σοκολάτα», «Το ερωτικό τανγκό», «Συνέβη μια νύχτα», «Ολέθρια σχέση» όπως «Ο πόλεμος των Ρόουζ», γιατί ο «Εραστής τής κομμώτριας» γνώρισε τη «Betty Blue» στης οποίας το «Βασικό ένστικτο» έπαψε «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» κυρίως μετά από «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Προαιρετική εργασία: Χωρισμός των σπουδαστών σε ομάδες –μπροστά και πίσω από τη κάμερα–  για την κινηματογράφηση τής 5λεπτης σκηνής που θα επιλεγεί από κοινού από τα προβληθέντα αποσπάσματα    

 

4. Δευτέρα 12 Ιουνίου
Κινηματογράφηση –εντός αιθούσης ή στον ευρύτερο χώρο τής Στοάς τού Βιβλίου– πενταλέπτων από την ταινία που επιλέχθηκε από αυτές που παρουσιάστηκαν στα πρώτα μαθήματα.

 

5. Πέμπτη 22 Ιουνίου
Μοντάζ, παρουσίαση σχολιασμός και συζήτηση στο τελικό μονταρισμένο υλικό τής ταινίας που γυρίστηκε.


 

Στοά τού Βιβλίου © 1996-2017